Lekker recept voor aardappelgratin

Deze aardappelgratin is een goed vullend gerecht. Aan de hand van het weer of waar je zin in hebt, kook je er nog een vleesgerecht of maak je er een frisse salade bij. Het maken van deze ovenschotel is niet moeilijk. Ook kan je zelf kiezen voor ingrediënten die je lekker vindt om erbij te doen. Denk aan bijvoorbeeld broccoli of spekreepjes.

We maken dit recept met Gruyère kaas. Dit is een Zwitserse kaas die een beetje zout is en een lekkere volle smaak heeft. Perfect om in dit recept te verwerken. Ook een beetje nootmuskaat maakt dit recept af. De volgende ingrediënten zijn bedoelt voor een gerecht voor 6 personen.

Ingrediënten

 • 1 kilo (vastkokende) aardappelen
 • 2 teentjes knoflook
 • 125 ml melk (vol)
 • 125 ml slagroom
 • 50 gram geraspte kaas (van Gruyère)
 • 25 gram boter (ongezouten)
 • Nootmuskaat + peper en zout

Bereiden van dit recept

 1. Pak een ovenschaal en verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Haal de velletjes van de knoflook af en snij deze doormidden. Wrijf daarna de schaal goed in met de binnenzijde van de knoflook. Pak daarna het klontje boter en vet  daarmee de schaal in. Dit kan met behulp van een kwastje.
 3. Schil de aardappelen en snij ze daarna in dunne plakken. Deze hoeven dus niet voorgekookt te worden. Spoel ze wel even af onder koud water en laat ze even uitlekken.
 4. Daarna gaan we de slagroom en melk mengen, pak hiervoor een mengkom die groot genoeg is. Ook de nootmuskaat mag hierbij. Meng alles goed door elkaar.
 5. Pak de aardappelschijfjes en doe deze bij het mengsel. Deze schijfjes moeten goed bedekt worden met het mengsel, schep het daarom voorzichtig om.
 6. Daarna mogen ze in de ovenschaal. Zorg ervoor dat de bovenlaag mooi en egaal eruit ziet. Heb je nog wat slagroommengsel over? Dit mag er nu overheen worden gegoten. Strijk het glad om niet alleen een lekker gerecht te maken, maar ook mooi.
 7. Pak de Gruyère kaas en strooi deze over het mengsel. Pak daarna nog wat boter en snij deze in blokjes. Verdeel deze over het oppervlak.
 8. Nu is de ovenschaal klaar en mag hij in het midden van de oven worden gezet. Na 50 minuten ziet deze (als het goed is) er goudbruin uit. Check even of de aardappelen gaar zijn door er met een vork in te prikken. Eet smakelijk!

Heb je verse peterselie in huis? Om het extra mooi te garneren kan je wat peterselie snijden en eroverheen strooien.

Weetjes over knoflook

Wist je al dat knoflook veel gezondheidsvoordelen heeft? Het kan bijvoorbeeld jouw bloed, je hart en bloedvaten gezond houden. Daarnaast desinfecteert het de darmen en helpt bij diabetes. Knoflook werd al 5.000 jaar geleden verbouwd in Centraal-Azië. Het kwam toen via het Midden-Oosten naar Europa.

Het wordt in de herfst geteeld, denk aan september tot oktober. Dit heet dan wintertlook. Ook kan het soms nog in het vroege voorjaar geteeld worden, dit is dan wel korter en heet daarom zomerlook. Zelf knoflook telen? Stop een teentje in de natte (herfst)grond en je hoeft er verder niet meer naar om te kijken.

Knoflook kopen kan je gemakkelijk doen bij Aardappelshop.nl. Hier kiezen ze voor lokale telers. Zo koop je direct bij de boer vanuit je luie stoel thuis.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.